Olejový deník - Díl 3. Rýžový olej

Novinkou v mé kosmetické výbavě je rýžový olej, který jsem si díky jeho účinkům a příjemné konzistenci velice oblíbila.

 

Rýžový olej se vyrábí z rýžových otrub. Obsahuje vitamíny A, B i C, minerály, mastné kyseliny, antioxidanty (např. gamma-oryzanol, skvalan, vitamin E) a mnoho dalších účinných látek. Má antioxidační účinky (eliminuje tvorbu volných radikálů), snižuje škodlivý cholesterol v krvi a zpomaluje stárnutí organismu. Olej je využíván v kuchyni, a to zejména při přípravě teplých pokrmů – má vysoký kouřový bod (cca 215 °C), díky němuž se nepřipaluje tak rychle, jako jiné oleje (např. kokosový).

 

I v kosmetice má řadu benefitů. Především je využíván k stimulaci růstu vlasů, řas i obočí. Regeneruje poškozené vlasy a eliminuje jejich lámání. Rýžový olej je vhodný pro všechny tipy pokožky včetně té dětské. Eliminuje tvorbu vrásek a stařeckých skvrn (tvorbu melaninu). Zvyšuje vitalitu, pevnost a pružnost pokožky. Dobře se vstřebává a neucpává póry. Rýžový olej je hypoalergenní (způsobuje méně alergických reakcí) a některé studie potvrzují jeho schopnost zachytit ultrafialové záření.

 

SAM_2345